Turcia-NATO: 60 de ani de colaborare

Marţi, 27 noiembrie 2012, Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Moldova a desfăşurat lansarea celei de a 16-a ediţie a Jurnalului Academic.  Ediţia, din acest an, cuprinde mai multe analize ale experţilor naţionali şi internaţionali care au abordat perioada celor 60 de ani de colaborare dintre Turcia şi NATO.

Evenimentul a fost deschis de către Ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal, care a vorbit despre multiplele conflicte, aportul şi poziţia Turciei în cadrul acestora, pe parcursul celor 60 de ani de la aderarea Turciei la NATO. La fel, Ambasadorul a vorbit despre cauzele conflictului turco-sirian dar şi impactul acestui conflict asupra securităţii regionale.

În acelaşi context, şeful departamentului Politica de Apărare şi Planificare a Apărării, Ministerul Apărării, Vlad Ababii, a salutat, în numele ministrului, publicarea acestui jurnal, menţionînd colaborarea militară dintre Moldova şi Turcia pe durata mai multor ani.

Despre geopolitica Turciei dar şi importanţa acestui stat în securitatea mondială a vorbit Gholomali Mahammadifard, doctor şi lector universitar. “Putem spune că Turcia este „buricul pământului” într-un fel, din punctul de vedere al securităţii mondiale. Unii spun că intrarea Turciei în NATO a fost cauzată de dorinţă de a opri expansiunea URSS”, a completat Gholomali Mahammadifard.

La eveniment au participat mai mulţi autori ai celei de-a 16-a ediţie a Jurnalului Academic, Ambasadorul Bulgariei în Moldova, Georgi Panaiotov, reprezentanţi ai ministerelor dar şi a Ambasadelor Rusiei, României, Poloniei, SUA, Ucrainei,  care au vorbit despre originile identităţii politicii occidentale a Turciei, relaţia civili-militari, Turcia-NATO prin prisma intereselor naţionale, etc.

Cea de-a 16-a ediţie a Jurnalului Academic a fost dedicată celor 60 de ani de colaborare dintre Turcia şi NATO. Menţionăm că Tuciai a devenit stat membru NATO în anul 1952.

Despre acelaşi eveniment în presă:

http://www.europalibera.org/content/article/24782930.html

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Jurnal academic nr.16

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s